Maitim

Polnilnica za električna kolesa MAITIM E-BIKE

Lastniki e-koles, polnite svoje baterije varno in učinkovito.

E-kolesa v zeleni mobilnosti zbujajo vedno več pozornosti. Prodaja e-koles se drastično zvišuje praktično v vseh evropskih državah, vključno s Slovenijo. Na področju električne mobilnosti z e-kolesi se večinoma pojavljata dva osnovna koncepta:

 1. izposojevalnica koles s polnilnimi postajami in
 2. izgradnja infrastrukture polnilnic za lastnike e-koles.

Podpiramo celovito izgradnjo infrastrukture polnilnic za lastnike e-koles.

V podjetju MAITIM d.o.o. smo se odločili podpreti drugi koncept, priključujemo se torej dopolnitvi infrastrukture polnilnih postaj za lastnike električnih koles. Razvili smo lastno polnilno postajo za polnjenje e-koles, ki pa je univerzalna, saj ni namenjena zgolj uporabnikom električnih koles, ampak tudi uporabnikom vseh drugih  manjših električnih vozil, kot so skuterji, rolke, hoverbordi, invalidski vozički …. K njeni univerzalnosti pripomore tudi dejstvo, da si uporabniki v polnilni omarici, ki vsebuje kar 4 230V vtičnice in 4 USB reže, lahko obenem, medtem ko polnijo baterijo svojega električnega kolesa, napolnijo tudi mobilne telefone, power banke …

Za drugi koncept polnilnih postaj za električna kolesa smo se odločili, ker se nam zdi  smiselno graditi na rešitvi, ki je zastavljena širše, ki je bolj vsestranska, hkrati pa tudi stroškovno sprejemljivejša.

Prednosti izgradnje infrastrukture polnilnic za lastnike električnih koles:

S svojim e-kolesom se lahko peljemo od želenega začetka do izbranega konca (npr. od doma do službe ali do avtobusne oziroma železniške postaje ali pa na dolga turistična potovanja).

  1. Vozimo se lahko na izjemno dolge razdalje.
  2. Cene polnilnic in e-koles so lahko bistveno nižje.
  3. Stroškov vzdrževanja praktično ni.
  4. Koncept se vključuje v mednarodni projekt kolesarskih poti po Sloveniji in med državami EU.

Osnova sistema je omarica, ki jo lahko montiramo na steno, steber ali na že prirejen nosilec. Običajno ponudimo naš standardni nosilec, ki služi tudi za parkiranje z vseh strani in zaklepanje e-kolesa. Možna je tudi dobava omaric brez podstavka ali z drugačnim podstavkom.

Super lastnosti doma zasnovane in proizvedene polnilne postaje MAITIM E-BIKE:

 1. Polnilna postaja je v celoti razvita v Sloveniji in tudi proizvodnja je v Sloveniji.
 2. Ker sta razvoj in proizvodnja domača, obstaja veliko prostora za modifikacije in nadgradnje sistema glede na pojavljajoče se nove potrebe trga oziroma glede na individualne zahteve in želje.
 3. Pri razvoju smo se posvetili varnosti pri uporabi in varovanju uporabnikove opreme. Prednost pred večino ostalih podobnih izdelkov (stebrične izvedbe) je v tem, da uporabnik shrani baterijo in polnilec e-kolesa v omarico, ki se zaklene s kodo ali RFID kartico, tako da se lahko brez skrbi za dalj časa oddalji od omarice (gre npr. v lokal na kavico, na sprehod …). V omarici lahko istočasno polni tudi mobilni telefon, power bank in podobne naprave. Baterija je najdražji del e-kolesa. V omarici je varno zaklenjena s kodo.
 4. Omarica se lahko uporablja tudi za shranjevanje drugih vrednejših predmetov.
 5. Za primere, kjer želimo doseči večje število uporabnikov hkrati (posameznikov, ki se med seboj ne poznajo), smo ustvarili različico polnilnice z omarico na gumb, ki se še vedno varno zapira za primere slabega vremena, nima pa ključavnice za individualno zaklepanje. To pomeni, da v njej baterijo e-kolesa lahko polnijo štirje neznanci hkrati, vendar pa se jim ob tem svetuje, da med polnjenjem počakajo v bližini polnilnice. Namestitev tovrstne izvedbe polnilne postaje za e-kolesa je smiselna neposredno ob gostinskih lokalih, restavracijah in počivališčih, kjer imajo obiskovalci možnost počitka blizu polnilnega mesta.

Dodatni varnostni elementi:

Za varnost uporabnikov je poskrbljeno tudi tako, da pri priključevanju in izključevanju električnega kabla v vtičnicah ni električnega toka. Električni tok se sprosti šele, ko je omarica varno zaprta oziroma zaklenjena. Ko se omarica odpre, pa se električni tok znova samodejno izklopi. To je še posebno pomembno v deževnem vremenu, saj so pri MAITIM E-BIKE polnilnici vsi električni priključki, baterija in adapter shranjeni na suhem v omarici. Dodan je dodatni varovalni element za primere, ko ima uporabnik na svoji napravi kratek stik.

Kaj vse se nahaja znotraj polnilne omarice?

Omarica nudi:

 • veliko prostora,
 • vgrajen prikazovalnik porabljene električne energije,
 • na voljo so 4x vtičnica 230V AC in 4x USB reža,
 • v omarico je možno direktno priključiti tudi štiri kable 230V AC,
 • istočasno lahko polnimo do 4 e-kolesa in 4 USB naprave,
 • omarica je izdelana iz nerjaveče, dodatno prašno barvane INOX pločevine,
 • dostop do polnjenja z električno energijo je možen brezplačno ali plačljivo s pomočjo RFID kartice – zapestnice ali numerične kode (opcija Bluetooth, WiFi).
 • polnjenje je časovno omejeno (nastavljivo), kar pomeni, da lahko na posamezni polnilnici poljubno nastavimo oziroma omejimo čas polnjenja (ure, minute).
 • omarica in številčnica sta osvetljeni z barvami glede na stanje polnilnice (različne barve za: »polnjenje – rumena«, »v pripravljenosti – zelena« in »polnjenje je zaključeno – rumena utripa«).

Zaklepanje polnilnice

Odklepanje polnilnice

Številne opcije polnilnic MAITIM E-BIKE po dogovoru za različne želje in potrebe:

 1. Servisna oprema skupaj s tlačilko. Orodje za manjša popravila je nameščeno na posebnem nosilcu ohišja polnilne postaje.
 2. Barva polnilne postaje: na voljo barve po RAL lestvici.
 3. Na polnilnico lahko nalepimo tudi oglasne nalepke.
 4. Opcijsko je možna tudi dobava različice polnilne postaje brez digitalne ključavnice. (baterije lahko hkrati polnijo štirje različni uporabniki, ki se med seboj ne poznajo).
 5. Za namestitev polnilnice potrebujemo kakovosten električni priključek 230 V AC – 16A in trdno podlago s štirimi vijaki.
 6. Polnilnice je možno kombinirati s praktično neuničljivo mikroelektrarno s shranjevalniki energije, ki je prav tako plod našega razvoja. V tem primeru ne potrebujemo električnega priključka v bližini polnilnice, obenem pa z mikroelektrarno poskrbimo za razsvetljavo prostora ob polnilnici (mikroelektrarne bodo na voljo v letu 2022).

Izvedba polnilnice za e-kolesa z orodjem za manjša popravila.

Projekt v pripravi: polnilna postaja za električna kolesa z mikroelektrarno.

Napišite vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top