Maitim

Profesionalno reševanje podatkov

Obnova podatkov z različnih spominskih medijev.

Več kot 30 let številka 1 v Sloveniji.

Ko gre za vaše podatke, zaupajte le strokovnjaku

MAITIM d.o.o. je pionir in inovator na področju specializiranega reševanja podatkov s spominskih medijev. Več kot 30 let izkušenj, vlaganja v znanje, laboratorij in opremo ter na stotine hvaležnih javnih institucij, podjetij in posameznikov, ki smo jim pomagali iz zagate ob izgubi dragocenih podatkov … vse to nas uvršča v vrh slovenskih ponudnikov te visoko zahtevne storitve.

Različne napake na okvarjenih medijih zahtevajo različne delovne postopke, prav vsi pa kličejo po profesionalni opremi, brezhibnem poznavanju tehnologije ter nenehnem nadgrajevanju znanja in opreme, ki sovpada s hitrim razvojem in napredkom tehnoloških rešitev. Vse to je pri nas zagotovljeno.

TEŽJE NAPAKE DISKOV VEDNO ZAHTEVAJO STROKOVNO DELO V LABORATORIJU.

Razvili smo sodoben, profesionalni laboratorij za reševanje podatkov z opremo, ki je v veliki meri rezultat domačega znanja. Naš laboratorij je visoko sterilno okolje (Class 100 Room), kjer zamenjujemo okvarjene dele v notranjosti diskov, kloniramo diske in opravljamo rekonstrukcije logike medijev.

Nudimo obnovo podatkov z različnih okvarjenih nosilcev podatkov:

Profesionalna in celostna obravnava

DODATNE STORITVE

Ker okvare podatkovnih nosilcev niso vedno strojne, dodatno nudimo tudi reševanje podatkov, ko gre za:

Programske oz. sistemske napake v organizacijski strukturi diska ali operacijskega sistema: primeri, ko se programska oprema v vašem osebnem računalniku ne odziva in zato nimate dostopa do shranjenih podatkov.

Formatirani pogon in izbrisane particije: včasih se zgodi, da posameznik po nesreči formatira trdi disk in tako nevede izbriše podatke z ene ali več diskovnih particij. Če ste med njimi, smo pravi naslov za vas.

Delno poškodovane datoteke: zgodi se, da vam računalnik noče odpreti želene datoteke, npr. iz Worda ali Excela, ker ima napako (računalnik javi, da datoteka zaradi napake ni dosegljiva).

Nevede izbrisano elektronsko pošto: pogosto se zgodi, da po nesreči izbrišemo zelo pomembo elektronsko sporočilo. Ob pravilnem pristopu je mogoče tudi ta sporočila dobiti nazaj.

Ste pozabili oziroma izgubili geslo? Tudi v primeru pozabljenega / izgubljenega gesla, s katerimi ste zavarovali svoje podatke, smo pravi naslov za vas.

Preverite še, ali potrebujete:

Tudi te storitve so del naše ponudbe. Kontaktirajte nas.

zadovoljnih podjetij zadnjih nekaj let
0 +

Če ste izgubili podatke, še obstaja upanje. Pokličite nas in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da podatke obnovimo.

Zadovoljne stranke so največji odraz naše predanosti in zavzetosti.

Imate okvarjen medij in ne pridete do podatkov? Za hitrejšo obravnavo lahko pred izpolnite SPREJEMNI OBRAZEC, ki ga pridobite s klikom na spodnji gumb.

DOBRO JE VEDETI:

Kako veste, da potrebujete strokovno pomoč? Najprej morate prepoznati, da gre za okvaro diska ali drugega nosilca podatkov. Pri diskih so najobičajnejši simptomi okvare sledeči:

  1. programska oprema, nameščena na računalniku, ne zazna diska,
  2. programska oprema disk zazna, a ne prikaže oziroma ne odpira datotek,
  3. diskovne plošče se nočejo zagnati (se ne vrtijo),
  4. ob zagonu sistema zaslišite neobičajen zvok – klokotanje.

Potem brez pomoči strokovno usposobljene osebe žal ne boste mogli več do podatkov, ki so shranjeni na disku. Če so na njem za vas dragoceni / neprecenljivi podatki (datoteke, fotografije, posnetki, glasba, filmi …), ki niso arhivirani na nobenem drugem mediju, vam toplo priporočamo, da se za nasvet nemudoma obrnete na nas. Vsak nadaljnji nestrokovni poseg lahko vaše podatke še bolj poškoduje ali jih za vedno uniči.

Drži, da lahko v primeru lažje okvare diska podatke reši tudi usposobljeni serviser računalniške opreme. Vendar je vnaprej zelo težko določiti, za kakšne vrste napako gre. Če se po začetnih nestrokovnih pregledih in posegih izkaže, da gre vendarle za težjo okvaro, je lahko za vaše podatke že prepozno. Vsak že manjši nestrokovni poseg v težje okvarjeni disk lahko tako poškoduje medij, da podatkov kasneje ne bo mogel rešiti niti strokovnjak.

Ob sumu na okvaro diska svetujemo, da: ne zaganjate več sistema, ne zaganjate SCAN diska v okolju Windows, ne defragmentirate diska oziroma particije, ne obnavljate sistema, ne kopirate vsebine diska, ne odpirate diska in ne menjate elektronike ali mehanike sami, ne hladite diska v zamrzovalniku in ga ne segrevate v mikrovalovni pečici, ne poskušate podatkov obnoviti sami, se obrnete na strokovnjaka.

Ko se pojavi okvara na spominskem mediju, ni več 100 % zagotovila, da bo podatke možno rešiti. Če nemudoma ob zaznanju okvare stopite v kontakt z nami, si možnosti za uspešno obnovo podatkov močno povečate, saj podatke rešimo v 90 do 95 odstotkih.

POSTOPEK OBNOVE PODATKOV

Začetna diagnostika, v kateri se ugotovijo / ocenijo tip napake, možnosti za obnovitev podatkov, potrebni postopki obnove ter okvirna cena storitve, je v podjetju MAITIM brezplačna. Ob vsakem prejemu okvarjenega diska s pomočjo posebnih diagnostičnih postopkov, ki ne povzročajo dodatnih okvar podatkov, postavimo tudi približen časovni okvir reševanja. Ocenitev po navadi traja od enega do nekaj dni.

OB TEŽJI NAPAKI

V kolikor je že v začetku ugotovljeno, da gre za težjo napako, je za natančno določitev postopkov reševanja podatkov potreben še laboratorijski pregled. O tem se stranko predhodno obvesti. Laboratorijski pregled znaša 50 € + DDV in je v primeru uspešne obnove podatkov vključen v končno ceno storitve. Izvaja se profesionalno v posebnih laboratorijskih pogojih in na posebni opremi, kar zagotavlja, da ne pride do še večjih poškodb podatkov.

Po opravljeni diagnostiki uporabnika informiramo o zanesljivosti, možni količini rešenih podatkov, predvidenem trajanju reševanja in stroških, ki bi ob nadaljevanju storitve nastali. Na tej točki pretehtate pomembnost vaših podatkov glede na podane stroškovne in časovne okvirje in se odločite, ali se obnova podatkov prične ali opusti.

po končani obnovi

Obnovljene podatke vam po končanem postopku prepišemo na nov ali rabljen medij (zunanji disk, USB ključek … odvisno od vaših želja in same kapacitete podatkov). Široka ponudba vseh vrst spominskih medijev je na voljo tudi pri nas. Vaše podatke pred izbrisom nato hranimo še 14 dni, da v miru pregledate, ali so bile željene datoteke uspešno prenesene. Zagotavljamo vam tajnost podatkov z nosilcev, ki so predmet reševanja.

Zagotavljamo vam popolno tajnost podatkov z nosilcev, ki so predmet reševanja.

Pogosta vprašanja:

Prav vsakič se potrudimo, da podatke rešimo, kakor hitro je mogoče. Vendar pa različne diskovne okvare zahtevajo različno število delovnih ur. Sama ocena časa trajanja postopka, ki jo določimo pri pregledu, je včasih težavna. Pogosto namreč pri kasnejšem laboratorijskem delu naletimo na dodatne napake, ki jih v pregledu ni bilo mogoče predvideti. Reševanje podatkov z okvarjenega diska pri lažjih primerih lahko traja od enega do pet dni, pri težjih pa včasih tudi mesec dni ali več.

Vsaka obnova podatkov je edinstven primer. Strošek obnove podatkov, ki ga napovemo ob pregledu medija, je odvisen od a) tipa medija (diski, USB ključki, SD kartice …), b) zahtevnosti napake na disku (lažje, težje, najtežje), c) količine podatkov na okvarjenem mediju, d) števila ur laboratorijskega dela, ki bo potreben za pridobitev podatkov, e) stroška, ki bo namenjen zamenjavi komponent.

Cenovni razpon pri lažjih oblikah okvar je od 60 do 180 €. Lažje oblike okvar so:
okvarjena logična plošča, ročno izbrisani podatki, okvarjene particije, okvare zaradi oslabelega zapisa, okvare na posameznih sektorjih ipd.

Cenovni razpon pri težjih oblikah okvar je od 350 do 550 €. Težje oblike okvar so:
okvare, za katere je treba fizično odpreti diskovni pogon v posebnem laboratoriju – menjava RW glav, motornega pogona, lažje fizične poškodbe površine podatkovnih nosilcev ipd.

Najtežje oblike okvar podatkov: doplačilo 350 € na zgornje cene težjih okvar diskov. Najtežje okvare diskov so večje fizične poškodbe na podatkovnih nosilcih. DDV je vključen v ceno. Za RAID sisteme obračunamo reševanje glede na število okvarjenih nosilcev in celotno kapaciteto diskov. 

Noben nosilec podatkov ni popolnoma zanesljiv. Zato morate vse pomembne podatke arhivirati na rezervni medij sproti (»on-line«) ali vsaj dnevno. Priporočamo, da podatke občasno shranite še na dodatni rezervni medij. Dobro je tudi, da sproti in kasneje občasno preverjate ustvarjene arhive, najbolje z osveževanjem zapisa. Zelo pomembni so tudi pogoji v prostoru, kjer hranite podatkovne medije. Bodite pozorni na temperaturo in vlago v prostoru, obenem zagotovite elektromagnetno, statično in protipožarno zaščito medijev. Priporočljivo je, da jih hranite v ognjevarnem prostoru. Pri trdih diskih je zelo učinkovita uporaba funkcionalnosti nadzora S.M.A.R.T., ki vas lahko pravočasno obvesti o stanju oziroma zanesljivosti delovanja.

Zaradi vedno večjih zahtev uporabnikov sta se z leti zanesljivost in kapaciteta zmogljivosti trdih diskov močno povečali. Intenzivnejša raba pa hkrati pomeni tudi večjo obremenitev diskov, ki se zaradi tega bolj segrevajo. To vpliva na njihovo hitrejšo obrabo in krajšo življenjsko dobo. Trije najpogostejši vzroki, da izgubite podatke, so: napaka v vašem operacijskem sistemu, napaka v programski opremi, ki nadzira delovanje trdega diska, mehanska okvara diska. V primeru mehanske okvare diske se ne smete dotikati ničesar več. Nemudoma se obrnite na specializirano osebo za reševanje podatkov, da z laičnim posegom v disk ne povzročite še večje okvare.

Natisnite si TA OBRAZEC za reševanje podatkov in ga skupaj z medijem pošljite ali prinesite na sedež podjetja MAITIM d.o.o. na reševanje. V kolikor se boste oglasili na našem sedežu, bomo obrazec izpolnili skupaj in vam ga ni treba natisniti. V primeru pošiljanja trdega diska po pošti ga previdno zapakirajte v antistatično vrečko in dobro obložite z mehko peno! Ne pozabite priložiti izpolnjenega obrazca in kontaktnih podatkov! KONTAKT: MAITIM d.o.o. (Bojan Ivančič), Tel: +386 1 830 33 60, Mobi: +386 41 618 253, E-mail: info@maitim.si

Vas zanima več o trdih diskih (HDD)?

V današnjih računalniških sistemih so najbolj obremenjeni in fizično občutljivi ravno nosilci podatkov. Konkurenca proizvajalce sili v to, da ustvarjajo čim bolj zmogljive trde diske, ki imajo višje hitrosti in večje kapacitete, posledica tega pa je manjša zanesljivost le-teh. Na trgu se pojavljajo trdi diski z vrhunsko tehnologijo, ki pa niso dovolj testirani in so vedno bližje pragu nezanesljivosti. Poleg tega so tudi temperaturna okolja v novejših računalniških sistemih bolj zahtevna (v ohišjih računalnikov se pojavljajo vedno višje temperature), kar znatno vpliva na zanesljivost in življenjsko dobo trdih diskov.

Sodobni trdi diski so sicer presenetljivo močni in vzdržljivi, pogosto so sposobni prenesti tudi sunke do 300 G, kljub temu pa lahko dovolj močan udarec zaniha glave ali celo plošče. V takem primeru lahko glava zadene v ploščo in iz nje izbije delec, ki po navadi povzroči nadaljnje verižno izbijanje delcev feromagnetnega nanosa ter zapisanih podatkov.

Uspešnost postopka reševanja podatkov je odvisna tudi od tipa diska, saj je vsak trdi disk optimiziran tako, da brezhibno deluje le s svojimi prvotnimi glavami, firmware zapisom in tako imenovano »Bad Block« listo. To pomeni, da njegovih okvarjenih delov ni vedno mogoče samo zamenjati z enakimi deli z drugega, nepoškodovanega diska, četudi imata zamenjana dela isto komponentno številko.

a)elektronska: kadar je v disku prišlo do okvare katerega izmed elektronskih elementov na tiskanem vezju ali na ojačevalcu diskovnih glav. b) mehanska: odpove motor diska ali gre za fizično poškodbo glave, podatkovne površine glave ali mehanizma za krmiljenje glave. c) logična: v primerih, ko disk sicer še vedno deluje, vendar podatki, shranjeni na njem, niso več dostopni.

Za vse dodatno nam pišite

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Scroll to Top